BLÅSNINGEN (1973)Originaltitel: The Sting
Längd: 129 min
USAFilmen som utspelar sig i Chicago på 30-talet handlar om den ambitiösa småskurken Johnny Hooker och den mer erfarne svindlaren Hennry Gondorff. Dom vill hämnas på gangstern Doyle Lonnegan för mordet på en gemensam vän. Deras plan är beroende på medverkan ifrån deras många bekanta i den undre världen.

Betyg: 9 av 10

Filmen är halvseg, men det skulle nog inte gå att korta ner den utan att påverka filmens handling. Både jag och Lillan var beredda att ge filmen antingen en 7 eller en 8 i betyg fram till slutet. Upplösningen var så oväntad att den höjde betyget till en 9:a. Har ni 2 timmar och 9 minuter till övers, så kan vi rekommendera er att fylla dom med den här filmen.


SCARFACE (1983)Originaltitel: Scarface
Längd: 170 min
USA


 

Fidel Castro öppnar hamnen i Mariel för att flyktingar ska kunna besöka sina släktingar i USA. Men han tvingar även båtägarna att ta emot kriminella ifrån Cubas fängelser. En av dom kriminella är Tony Montana, han får tidigt lära sig att det bara är brott som lönar sig för en fattig flykting. Tony jobbar sig uppåt till makten och pengarna ännu hänsynslösare än i Scarface -32.  Nu är det dock kokainsmugglingen som blir has uppgång och fall.


Betyg: 7 av 10


Al Pacino gör en riktigt bra rollprestation som Tony Montana allt ifrån accenten till kroppsspråket är övertygande. Vi gillar hela upplägget i Scarface filmerna, en kille som lyckas gå ifrån springpojke till boss för att sedan möta ett tragiskt slut. Dom skulle dock kunna korta ner den 40 minuter, 2 timmar skulle vara alldeles lagom.


SCARFACE - CHICAGOS SISTE GANGSTER (1932)

Originaltitel: Scarface: The Shame Of a Nation
Längd: 99 min
USAFilmen handlar om gangstern Tony "Scarface" Carmonte, en livvakt som hänsynslöst jobbar sig uppåt i den undre världen.

Betyg: 7 av 10

Scarface är en klassiker inom gangsterfilmen, gillar man omfilmatiseringen ifrån -83 uppskattar man nog även denna. Det är en film som flyter på bra och man sitter inte och längtar till slutet. Vi har den gärna i våran filmsamling så att man kan ta fram den och titta på den någon gång ibland.


SISTA TANGON I PARIS (1972)Originaltitel: Ultimo Tango a Parigi
Längd: 129 min
Italien/Frankrike


Filmen handlar om Paul en 45 år gammal amerikan som bor i Paris och den 20 åriga Jeanne. Dom träffas av en slump i en lägenhet som båda är intresserade av och inleder direkt en sexuell relation. Lägenheten blir deras mötesplats där det bara finns en regel, att de inte avslöjar namnen för varandra. Paul sörjer sin frus självmord och tar ut sin frustration över Jeanne, Jeanne står i begrepp att gifta sig men kommer av någon anledning hela tiden tillbaka till lägenheten.

Betyg: 1 av 10

Den må vara "Den mest intensiva erotiska film som någonsin gjorts!" men den suger. Den har ingen logik alls, dom träffas i en lägenhet, har aldrig set varandra förut och har sex på en gång och forsätter sedan att träffas i samma lägenhet för sina möten. Den var säkert chockerande -72 men idag har den nog tappat sin effekt på åskådarna. Filmen känns som en ända lång dialog utan någon riktig mening. Det enda positiva med filmen var några repliker från Marlon Brando som fick det att röra sig i smilbanden. Det var också det enda.


M (1931)Originaltitel: M
Längd: 117 min
Tyskland


Filmen handlar om hur en patologisk barnamördare sätter skräck i en hel stad. Trots den intensiva utredningen från polisens sida lyckas dom inte få tag i mördaren. Polisens razzior gör det nästan omöjligt för den organiserade brottsligheten att arbeta, så dom bestämmer sig för att det ända sättet att få bort polisen är att fånga mördaren själva.

Betyg: 3 av 10

Slutet stör vi oss lite på eftersom vi aldrig fick reda på vad som hände med mördaren men i övrigt är själva handlingen bra. Tyvärr var textningen till filmen inte den bästa, det har inget med själva filmen att göra men vi förstod inte vad dom sa och mycket information försvann nog pga. detta. Om vi hade förstått hela filmen kanske den fått bättre betyg.


SATURDAY NIGHT FEVER (1977)Originaltitel: Saturday Night Fever
Längd: 118 min
USA


Filmen handlar om Tony Manero som är missnöjd över sitt liv och känner sig oduglig inför sina föräldrar. Men när han dansar känner han sig speciell och eftertraktad. Men en kväll får han syn på Stephanie som är lika bra på att dansa som han är och i henne ser han sitt liv få en mening.

Betyg: 3 av 10

Filmen har en tafatt och långdragen handling som inte har någon direkt mening. Det märks att det är början av Travoltas karriär och att han inte riktigt är fulfjädrad än. Det här är ju av någon anledning en klassiker som alla ska tycka om, men det gör inte vi men den går ju att titta på "bättre än mycket annat skit" vårat nya motto (=


DEN ENGELSKE PATIENTEN (1996)


Originaltitel: The English Patient
Längd: 160
USA


Filmen handlar om den ungerska greven Laszlo Almàsy som hittas svårt skadad och bränd till oigenkännlighet vid vraket av hans flygplan. Han har tappat minnet och väntar bara på att få dö. Men en sjuksköterska, hana bestämmer sig för att han ska leva. Under filmens gång får vi genom tillbakablickar se tiden fram till olyckan, hur han träffar och blir förälskad i den redan upptagna kvinnan Katherine.

Betyg: 4 av 10

Anledningen till betyget är inte själva handlingen utan längden på filmen. Dom drog ut på handlingen, vilket gjorde den seg. Man tappade lätt intresset för filmen. Filmen skulle lätt kunna kortas ner en timme då skulle man slipa segheten i den och den skulle få ett mycket högre betyg.
BONNIE OCH CLYDE (1967)Originaltitel: Bonnie and Clyde
Längd: 111 min
USA


Filmen handlar om Bonnie och Clyde som ledsnat på sina liv och tanken på att aldrig komma någonstans i livet. Dom väljer brottets bana och blir snabbt välkända. Dom ser på sina rån som ofarliga lekar. Snart får dom sällskap av C.W Moss och Clydes bror med fru. Det dröjer inte länge förän dom blir drömfångsten för varje polis som vill göra ett namn för sig själva.

Betyg: 9 av 10

I det stora hela en bra film, inte för lång, lagomt seg med en bra handling. Den är otroligt snyggt gjord speciellt för att vara gjord -67. Betyget faller på valet av skådespelerska för rollen Bonnie. Vi skulle inte tveka på att se den igen.

MÅNGALEN (1987)Originaltitel: Moonstruck
Längd: 102 min
USA


Detta är en kärlekshistoria om änkan Loretta Castorini, som tror sig vara förföljd av otur i kärleken sedan sitt förra äktenskap. Hon står i begrepp att gifta sig med Johnny Cammareri som hon egentligen inte älskar. Johnny måste åka till sin sjuka mor i Italien och ber Loretta att ta kontakt med hans bror Ronny som hållit sig undan familjen en längre tid och bjuda honom till bröllopet. De skulle han inte ha gjort, för dom blir förälskade och hon lämnar Johnny, otippat eller hur?

Betyg: 3 av 10

Det här är i stora drag en kliché när det gäller kärleksfilmer, en flicka som finner kärleken i sin blivande mans bekantskaps krets. En så kallad tjejfilm, men vi har aldrig varit intresserad av den typen av film.

GÖKBOET (1975)


OrIginaltitel: One Flew Over The Cukoo`s Nest
Längd: 133 min
USA


Filmen handlar om Randle P. McMurphy som skickas från fängelset till ett mentalsjukhus, där han ska genomgå en psykologisk utvärdering för att se om han hör hemma på ett mentalsjukhus. Det blir genast ett maktspel mellan honom och den sadistiska syster Ratched som snabbt bestämmer sig för att göra livet surt för honom.

Betyg: 10 av 10

När man ser den här filmen känner man ilska, glädje, sorg och en påtaglig vanmakt. Känslomässigt har filmen allt. Man sugs in i handlingen och känner med karaktärerna. Vad mer ska vi säga än att det är en klassiker som alla borde se.


VEM ÄR RÄDD FÖR VIRGINIA WOOLF? (1966)

Originaltitel: Who`s Afraid of Virginia Woolf?
Längd: 134 min
USA

Det är ett psykologiskt drama där huvudpersonerna är det äldre paret George och Martha vi får följa med i deras verbala och psykologiska kamp. George är universitetslektor och Martha är dotter till universitetets rektor. Dom bjuder in ett nyinflyttat yngre par till en kväll med pykologiska lekar. Det börjar men "förödmjuka värden" och övergår sen till "sätta dit gästerna" där det yngre parets äktenskapliga problem kommer fram och slängs i ansiktet på dom. 

Betyg: 1 av 10

Det här är den hittills sämsta film någon av oss sett. "Den sämsta av allt sämst" citerar lillan här (= Man hänger inte med i handlingen för fem öre även fast man försöker att förstå vad dom egentligen pratar om (det kanske bara är vi som är dumma). Vi störde oss hela tiden på Martha som konstant skrek och var odräglig. Man trodde filmen hade en höjdpunkt, men gud vad fel vi hade, allt vi säger om den saken är att det har med ett paraply att göra. Ni kommer att förstå när ni se den, vi vill inte förstöra för er. När filmen äntligen var slut satt vi som två frågetecken och fattade ingenting.
Den enda aspekten vi kan säga att Edward Albee (författaren till ursprungspjäsen) har lyckats med är det att vi satt och diskuterade filmen i säkert en timme för att få någon form av rätsida på handlingen.

Om ni har sett den skulle vi uppskatta om ni berättar vad ni tycker om denna film, tack på förhand

NATIONENS FÖDELSE (1915)


Originaltitel: The Birth of a Nation
Längd: 190 min
Amerikansk stumfilm

Nationens födelse är en propaganda film som framställer Ku Klux Klan som hjältar.
Filmen är uppdelad i två delar, i första delen får vi följa med i tiden före och under kriget, när slaverit införs i Amerika. Huvudpersonerna i filmen är familjen Camerons som vi får följa genom hela filmen, men familjen Stonemans har även en viktig del i filmens handling, det är genom dessa två familjer som storyn berättas. Kriget trasar sönder landet och man läger skulden på slavarna och deras abolitionistiska supportrar.
Under andra delen växer rasismen och vi får följa återuppbyggnaden av nationen och framväxten av Ku Klux Klan.

Betyg: 2 av 10

Eftersom det är en stumfilm måste man vara koncentrerad hela tiden för att hänga med i handlingen, textrutorna visas dessutom inte så länge. Det hela blir ju inte lättare av att den är 3 timmar och 10 minuter lång och inte direkt lättsmält. Första delen är rätt händelselös, under själva kriget ser man mest vit rök vilket blir rätt tråkigt efter 30 minuter. Andra delen är desto mer händelserik och lättsammare att titta på eftersom det då börjar bli intressant.
Filmen är bra gjord för att vara ifrån 1915 men vi ger den inte högre betyg eftersom den dryg och inte är våran typ av film.   RESAN TILL MÅNEN (1902)originaltitel: Voyage dans la lune
Längd: 14 min
Fransk stumfilm


Titeln säger ju allt, denna film handlar om en vetenskaplig expedition till månen. Professor Barbenfouillis lyckas övertala sina kollegor att följa med på en resa för att utforska månen. När dom väl är på månen möter dom månens innevånare (seleniter) som inte direkt är vänligt inställda till deras besök. Dom blir tillfångatagna men lyckas fly till deras rymdskepp och ta sig hem till jorden igen.

Betyg: 5 av 10

Det är en film som man varken gillar eller ogillar, den är för kort för att skaffa sig en riktig uppfattning om. Det är nog inte en film som vi rekommenderar till alla, är du intresserad av den tidiga filmkonsten ska du ju klart ha sett den och för er andra kan det vara kul att se en film som dom hinner med så mycket som dom gör i denna på 14 minuter.

RSS 2.0