NATIONENS FÖDELSE (1915)


Originaltitel: The Birth of a Nation
Längd: 190 min
Amerikansk stumfilm

Nationens födelse är en propaganda film som framställer Ku Klux Klan som hjältar.
Filmen är uppdelad i två delar, i första delen får vi följa med i tiden före och under kriget, när slaverit införs i Amerika. Huvudpersonerna i filmen är familjen Camerons som vi får följa genom hela filmen, men familjen Stonemans har även en viktig del i filmens handling, det är genom dessa två familjer som storyn berättas. Kriget trasar sönder landet och man läger skulden på slavarna och deras abolitionistiska supportrar.
Under andra delen växer rasismen och vi får följa återuppbyggnaden av nationen och framväxten av Ku Klux Klan.

Betyg: 2 av 10

Eftersom det är en stumfilm måste man vara koncentrerad hela tiden för att hänga med i handlingen, textrutorna visas dessutom inte så länge. Det hela blir ju inte lättare av att den är 3 timmar och 10 minuter lång och inte direkt lättsmält. Första delen är rätt händelselös, under själva kriget ser man mest vit rök vilket blir rätt tråkigt efter 30 minuter. Andra delen är desto mer händelserik och lättsammare att titta på eftersom det då börjar bli intressant.
Filmen är bra gjord för att vara ifrån 1915 men vi ger den inte högre betyg eftersom den dryg och inte är våran typ av film.   Era åsikter

Dina tankar här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0