MILLION DOLLAR BABY (2004)
Originaltitel: Million Dollar Baby
Längd: 132 min
USA

Frankie Dunn äger ett slitet boxningsgym i Los Angels, där har han tränat många boxare. Några av dom har gått långt efter att ha lämnat hans gym. En dag dyker Maggie upp på gymmet, hon är en 31 årig servitris som bestämt sig för att bli proffsboxare. Frankie gör det klart för henne att han inte tränar tjejer och att hon med all säkerhet kommer att misslyckas. Men Maggie är envis och kommer varje dag till gymmet och tränar på egen hand. Eddie Scrap-Iron Dupris som är en gammal proffsboxare och ser efter gymmet, får snart upp ögonen för hennes talang och börjar träna henne. Hon blir bättre och bättre och lyckas till slut få Frankie att ta sig an henne.

 

9 av 10

 

Filmens handling är makalöst bra, Maggie som mot alla odds lyckas bli en proffsboxare, Frankie som går emot sina principer och tar henne under sina armar och relationen som sakta växer fram emellan dom.  Skådespelet var fantastiskt och valet att låta Morgan Freeman figurera som berättare var inte en miss. Vad ska man säga om slutet, det var inte det bästa med filmen men utan det hade risken varit stor att det blivit en film i Rockystill. Det blir också en moralisk fråga, vad är rätt och vad är fel?

 

 


DEN GODE, DEN ONDE, DEN FULE (1966)


Originaltitel: Il Buono, Il Butto, Il Cattivo
Längd:161 min
Italien/Spanien


Filmen utspelar sig under Amerikanska inbördeskriget och man får följa tre skurkar, Den Gode, Den Onde och Den Fule. Den Gode är en oärlig prisjägare som försöker driva upp priset på kompanjonens (Den Fule) huvud genom att hela tiden lämna in honom och befria honom. Efter ett bråk melllan dom, slår dom sig ihop igen i en gemensam jakt efter stulet sydstatsguld. Man får följa dom på deras resa med Den Onde konstant hack i häl.

8 av 10

Helt klart den bästa inom sin genre som vi sett hittills, trots att filmen är 2 timmar och 41 minuter och inte handlar om så mycket egentligen, flyter den på bra och lyckas hålla ens intresse. Den har ett härligt segt tempo och duellscenen i slutet är hänförande.

DAWN OF THE DEAD (1978)


Originaltitel: Dawn of the Dead
Längd:126 min
USA/Italien


Filmen handlar om två tv-reportrar och två SWAT medlemmar som flyr i en helikopter ifrån zombierna och våldet i en storstad. När dom börjar få slut på bränsle landar dom på taket till ett köpcentrum som är belägrat med zombier, där bestämmer dom sig för att stanna. Dom barikerar alla utgångar och dödar zombierna inne i köpcetrumet. Dom blir kvar där i flera månader och tar för sig av allt köpcentrumet har att bjuda på.

4 av 10

Filmen var inte direkt bra, den blev nästan komisk på sina ställen. Trots en del klockrena repliker funderade man ändå på om det överhuvudtaget existerade ett manus. Samhälls- och människokritiken är väldigt tydlig i filmen precis som i Night of the living dead. Trots att zombierna är hjärndöda och det enda dom behöver är föda, så dras dom till köpcentrumet. Överlevarna blir som besata av det matriela, samtidigt som man inser att det är ett sett att fly verkligheten. Man undrar nästan vilka är de verkliga zombierna är? Men det är ändå något som inte går att sätta fingret på som gör att man fastnar i den.

ÅR 2001 - ETT RYMDÄVENTYR (1968)Originaltitel: 2001 A Space Odyssey
Längd: 141 min
Storbrittanien


Ett föremål av utomjordisk härkomst övervakar mänsklighetens resa ifrån apa till människa. En mystisk monolit landar på planeten och evolutionerar apan. Flera tusen år senare upptäcker ett forskarlag en radiosignal ifrån månen till jupiter. Dom hittar en monolit nedgrävd under månens yta. För att undersöka signalens ursprung skickas en expedition ut. Expeditionen saboteras av rymdskeppets egna superdator HAL 9000. Av besättningens 5 medlemmar överlever endast Bowman som lyckas ”döda” HAL. Utanför jupiter träffar han på ytterligare en monolit som kretsar kring planeten. Bowman slungas genom en port full av stjärnor, och färdas genom tid och rymd, han åldras, dör och återföds.

 

1 av 10

 

Helt klart den sämsta film vi sett hittills, den är som två timmar haschpsykos, man behöver vara rejält stenad för att uppskatta den, tveksamt om ens det hjälper.


AFRIKAS DROTTNING (1951)Originaltitel: The African Queen
Längd: 105 min
Storbrittanien


Under första värlskriget tvingades den prydliga Rose att fly det Belgiska Kongo och möter då den försupna ångbåtskaptenen Charlie. På en medfaren ångbåt, ”Afrikas Drottning ” tvingas dom att sammarbeta under en farofylld flodfärd. Den ömsesidiga avskyn förvandlas snart till en motvillig förälskelse.

 

Betyg: 4 av 10

 

Filmen var defenitivt bättre än väntat,  manuset var lite väl flumigt och skådespelet hade sina brister. Men med tanke på att större delen av filmen bara innehåller huvudperssonerna så får man ha översikt med manuset, för man tappade sällan intresset för filmen. Överlag var filmen helt okej.DE HÄNSYNSLÖSA (1992)Originaltitel: Reservoir Dogs
Längd: 99 min
USA

Filmen handlar om en diamantkupp som går snett, i tillbakablickar får man se hur gänget samlas efter kuppen. Dom börjar misstänka att det är någon som har tjallat och ingen tror på vad den andre säger. Alla har smeknamn som Mr Brown, Mr Pink osv. för att dom inte ska kunna avslöja varandra om dom åker fast. Olika händelser leder fram till filmens blodiga slut.


Betyg: 8 av 10

En överlag riktigt bra film, den är underhållande, fräck, rå och skum med bra skådespelar insatser specielt Madsen som verkligen är ruskig som Mr. Blonde. Filmen är riktig rolig på sina ställen och vassa repliker som t. ex.

-Mr. Brown, Mr. White, Mr. Blonde, Mr. Blue, Mr. Orange, and Mr. Pink.
- Why am I Mr. Pink?
- Because you're a faggot, alright?

Lite synd är det att större delen av filmen utspelar sig i en övergiven fabrik, det blir tyvärr smått enformigt. Handlingen är lite rörig, med många personer inblandade och olika händelseförlopp att hålla reda på, men alltihop knyts samman i ettt oförutsägbart slut.


NYCKELN TILL FRIHET (1994)Originaltitel: The Shawshank Redemption
Längd: 142 min
USA

Filmen handlar om Andy Dufresne en ung tillbakadragen bankir som hamnar i Shawshankfängelset oskyldigt dömd för mordet på sin fru och hennes älskare. Väl i fängelset träffar han Red (som är den som berättar Andys historia) som blir hans bästa vän inom murarna. I 20 års tid lär sig Andy hur livet i ett fängelse fungerar. Han vinner fängelsedirektörens och vakternas förtroende genom att deklarera och sköta deras ekonomi och kan på så vis sysselsätta sig med att bygga landets största fängelsebibliotek. Men han längtar hela tiden efter friheten och låter sig aldrig tappa hoppet om den.Betyg: 10 av 10

 

Nyckeln till frihet är en gripande film som har det mesta, trovärdiga och minnesvärda karaktärer, ett fantastiskt manus, lagomt seg och otroliga skådespelarinsatser med Morgan Freeman och Tim Robbins som är enastående i huvudrollerna. Hamnar utan tvekan i top tio, helt enkelt en film som är värd att se.


PLUTONEN (1986)Originaltitel: Platoon
Längd: 120 min
USA


I filmen får man följa Chris Taylor en medelklasskille som friviligt tog värvning när han var 19 år, föga anade han vilka fasor som väntade. I Vietnam skriver han brev hem där han berättar om relationen till dom andra meniga och dom två sergeanter som delar lägret i två delar, den våldsamme Bob och Elias som flyr krigets hemskheter genom droger.

 

Betyg: 7 av 10

 

Plutonen är en av dom bättre krigsfilmerna vi har sett. Det är ingen försköning av Vietnam-kriget, den är väldigt realistisk med många hemska scener som t.e.x. skildringarna av hur USA behandlade ortsbefolkningen . Man förstår verkligen krigens fulständiga meningslöshet och det de gör med människor. Handlingen är bra, manuset hyfsat och dom flesta skådespelare gör en bra insats. Hellt klart en film värd att skaffa till samlingen.
RSS 2.0