SISTA NATTEN MED GÄNGET (1973)Originaltitel: American Graffiti
Längd: 110 min
USA


Curt och Steve ska åka iväg till college nästa morgon, men Curt har börjat tvivla på om han verkligen ska åka. Under natten söker Curt efter en mystisk kvinna i en vit T-Bird medans Steve försöker fixa hans förhållande med flickvännen efter förslaget att dom ska träffa andra medans han är borta. Vi får även följa med deras två kompisar John och Terry. John blir tvingad att skjutsa runt en liten tjej och Terry lånar Steves bil och plockar upp en tjej, men han får problem att leva upp till hennes förväntningar.

Betyg: 8 av 10

Filmen är så där lagom seg med en intressant handling. Den är väldigt lättsam och man får dra på smilbanden emellanåt. Filmen är både dramatisk och komisk, manuset är välskrivet och scenerna känns naturliga.


SPRING LOLA (1998)Originaltitel: Lola Rent
Längd: 81 min
TysklandI filmen får man se tre olika versioner av Lolas kamp emot tiden för att rädda sin pojkvän Manni. Manni skulle lämna 100 000 DM till en gangster men glömde pengarna på tunnelbanan. Nu har Lola 20 minuter på sig att skaffa fram som om hon inte lyckas dör Manni.

Betyg: 2 av 10

Det Tom Tykwer (regissören) har gjort här är väldigt enkelt, han har tagit en bra story och stoppat ner den i en mixer, sedan har hanklistrat ihop något utav bitarna och slutligen filmat det. Resultatet blev allt annat än bra, om man inte lyssnar på filmkritikerna som har hyllat den. Det här är en film som skulle kunna var 20 minuter lång, det hade varit bättre ifall dom hade gjort så att man i menyn kunnat välja en version av den. Det var mycket ryckiga, snabba bilder. Upprepningen blev jobbig och man tappade lätt intresset. Men vi satt i alla fall och väntade på vad som skulle hända i dom olika sluten. Men att säga att hon sprang in i våra hjärtan är en överdrift, hon måste ha sprungit vilse när hon skulle hitta våra.


CLOCKWORK ORANGE (1971)Originaltitel: A Clockwork Orange
Längd: 137 min
Storbritannien


Filmen handlar om den kriminella och begåvade Alex. Han är ledare över ett gäng som klär sig i plommonstop och vita overaller. Dom talar även ett eget språk, en blandning mellan ryska och cockneyslang. Gänget roar sig med att utöva "ultravåld". Det dröjer inte länge förrän Alex åker dit. Medans han är på fängelset får han höra talas om en ny behandlingsmetod som ska göra kriminella oförmögna att utöva våld, och dom släpps ut på gatorna igen på nolltid. Utan att veta hur behandlingen går till anmäler sig Alex friviligt. Behandlingen undertrycker hans våldsbenägenhet men berövar honom också hans mänsklighet. Han släpps ut ur fängelset som en fri man men kan inte njuta utav det.

Betyg: 1 av 10

Vi förstår att våldsscenerna var chockerande 1971, men idag höjer nog inte ens Asta 82 ögonbrynen. Att filmen genomsyras av samhällskritik märker vi nog men det gör inte filmen bättre. Filmen är bara allmänt skum och inte på ett bra sätt. Dock lyckas den hypnotisera en, man sitter och tänker "och vad fan ska hända nu då" och man sitter som lobotomerad och stirrar in i bildskärmen. Vi la även märke till en vad vi tycker är en röd tråd av homosexuella män. Från advokaten till den invalida gubben. Vi tycker inte det är normalt beteende att stirra in i någons rövhål med en ficklampa och ha ett flin på läpparna. Vi tror inte att någon friviligt skulle göra det, skulle ni ha det så råder vi er att inte prata öppet om det, det anses allmänt som onormalt beteende. Fast å andra sidan fins det väl inget som är direkt normalt i den här filmen. Man vet att det är för mycket sexanspelningar i en film när någon blir ihjälslagen med en gigantisk porslins kuk, ja det händer, vi vit inte vad ni tycker men där drar vi gränsen.

DE MISSTÄNKTA (1995)Originaltitel: The Usual Suspects
Längd: 106 min
USA/Tyskland


 

Filmen handlar om fem kriminella män som av en slump träffades under en vittneskonfrontation i New York. De kommer överens om att göra några stötar ihop och samtidigt få lite mer pengar i fickan. Det dröjer inte länge förrän dom blir kontaktade utav Kayser Soze advokat Mr. Kobayashi, Kayser Soozes högra hand. Soze är ett spöke eller en myt. Ingen har någonsin sett han, men alla är rädda för honom. Kobayashi har ett jobb till dom som de fem motvilligt går med på eftersom det visar sig att dom står i skuld till Soze. Det verkar som om jobbet är både vattentätt och rutinmässigt men allt är inte som det verkar. Det slutar med ett utbränt lastfartyg och runt omkring ligger högar av lik. Polisen får tag på en av dom överlevande Verbal Kint genom tillbakablickar berättar Kint sedan från vad som hände efter att han träffade de andra i New York tills polisen tog honom. Och det är ingen dålig berättelse.

Betyg: 10 av 10

Man sitter med spänning ända fram till slutet. Regissören lyckades få oss att se endast de han vill att vi ska se med ett extremt välskrivet manus och slutet överraskade oss båda. Kevin Spacey gör en trovärdig roll som krymplingen Verbal Kint och för en gångs skull har nissarna som delar ut Oscars träffat rätt. Detta är en delikates som står ut bland all annan husmanskost.


RSS 2.0